Dette innlegget stod på trykk i Dagens Næringsliv 10. oktober 2014

Roter i alkoholpolitikken

Finansminister Siv Jensen foreslår på nytt å øke alkoholavgiftene. Ønsker hun egentlig en lovlig og kontrollert alkoholomsetning i Norge? spør Ivar Amundsen

» Les mer

Polet stagnerer

Polsalget stagnerer og nå krever importørene avgiftskutt for å redde Polet. - Folk drikker ikke noe mindre enn før. Grensehandelen har økt hvert år til skyhøye nivåer, sier Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinimportørenes forening, VBF.

» Les mer i Aftenposten

279.000 flere Harry-turer

Flere og flere drar til utlandet på dagstur for å handle. I denne artikkelen fra NA24 kan du se hvordan handelen har utviklet seg fra 2007.

» Les mer i artikkelen fra NA24

Skuffende at Siv Jensen skjerper økning i alkoholavgiften

FrP og Høyre øker alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo.

» Les VBFs pressemelding 08.11.2013

Vil ha pol nyttårsaften

Med dagens regelverk har ikke polet lov til å ha åpent jul- eller nyttårsaften, pinse- eller påskeaften og heller ikke på valgdagen. Helseminister Bent Høie varsler at regjeringen vil åpne polet på disse dagene fra og med neste jul.

» Les mer i Dagens Næringsliv

Vinmonopolet med tolv nye utsalg neste år

– Vi ønsker å åpne en god miks av små og mellomstore butikker neste år. Flere kommer i distriktskommuner, og vil ytterligere bedre tilgjengeligheten i distriktene, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet.

Av 110 kommuner som har søkt, får ti åpne til sammen tolv nye vinmonopol i 2014. For å kunne drive uten tap i de minste kommunene, må Vinmonopolet teste ut en ny kategori pol.

» Les mer på ABC nyheter

Actis er kritiske til hele taxfreeordningen

Det er ikke en ideell løsning, men om polet overtar blir det i alle fall lettere å ha en god slags- og markedsføringskontroll av alkoholomsetningen. Vinmonopolet er en seriøs aktør som tar sitt samfunnsansvar på alvor. Dette er ikke alene et tiltak som vil bidra til å redusere taxfreehandelen, men mye kan gjøres med tanke på synlighet og plassering av alkoholdig drikke. Å få slutt på ordningen med at man må gå gjennom en brennevinsbutikk for å komme ombord i et utenlandsfly vil være en veldig god begynnelse, mener Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

» Les mer på Actis sine hjemmesider

Norsk siderhøst

Dagens Næringslivs vinklubb har skrevet om spennende ting på sidermarkedet som finnes på Vinmonopolet denne høsten.

» Les artikkelen i Dagens Næringsliv

Slå ring om Vinmonopolet

Aftenposten argumenterer på lederplass for at taxfreeordningen økende markedsandel er klimafiendltig og urettferdig fordi den favoriserer de som reiser mye. Det er ingen velkommen utvikling. Det gjør at Stortinget bør fatte mot og samle seg om tiltak som reduserer omfanget av taxfreesalg. På lengre sikt bør hele ordningen avvikles. Om motet svikter, bør Stortinget i det minste vurdere om Vinmonopolet bør overta salget av alkohol på flyplassene.

» Les mer i Aftenposten

Polet går på en smell

Økt taxfreesalg og svenskehandel stjeler kundene, mener Vinmonopolet, som ligger an til å få en salgssvikt i 2013 for første gang på 17 år. Landets nye helseminister, Bent Høie, kommer Vinmonopolet i møte og mener det er behov både for å se på polets rammebetingelser, og sier at han vil vurdere å tillate polet å bruke bilder av produktene i nettbutikken.

» Les saken i Aftenposten
1 | 2 | 3